Evdeki malzemelerimizle üretebileceğimiz neler var neler.. Şimdi bunlara bir yenisini daha ekliyoruz; botanik, soft renkli, doğal mı doğal boyalar. Aldığınız portakallar çürük çıktı veya dolapta yumuşadıysa, ıspanaklarınız pancarlarınız dolapta çok beklediyse sakın çöpe atmayın! Pek de sağlıklı bulmadığımız gıda boyalarının yerine işte size organik gıda boyası malzemesi 🙂 Mesela pancardan yapacağınız boya ile pembe pembe kurabiyeler pişirebilirsiniz.

Ayrıca bu hazırlayacağınız boyalarla kumaş ve ev yapımı geri dönüşümlü kağıtlarınızı da boyayabilirsiniz. Kağıt tutkusu başlıklı yazımızda evde geri dönüşümlü kağıtlarınızı nasıl üreteceğinizi anlatmıştık. İşte o kağıtları bu yazıda anlatacağımız boyalarla çok tatlı renklere dönüştürebilirsiniz 🙂 El yapımı kağıtlarınızın renk yelpazesini genişletmek için potansiyel diğer boyama tekniklerini düşündüğünüzde size en yakın olan şey mutfak!

Doğal boyalar üretmek için yenilebilir bitkiler kullanırken, bitkinin yenilebilir bölümünü seçmek yerine saplarını veya kabuklarını da kullanabilirsiniz. Bir bitkinin iç kısımlarını kullanmak yerine yenmeyen yerleri çok daha iyi renk verirler. Doğal boya üretiminde en çok kullanılan meyve ve sebzeler; pancar, kırmızı lahana, nar, soğan kabuğu, ıspanak ve portakal kabuklarıdır.

Boya yapımı tariflerini anlatmadan önce hazır gıda boyaları ile evde yapılanlar arasında fark diyebileceğimiz bir durum var bunu da belirtelim. Evde yapılan boyalar sezona veya bitkinin yetiştirildiği koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilirler. Kimi zaman beklenildiği kadar belirgin renk vermeyebilirler. Tarife uyduğunuz halde istediğiniz sonucu alamadıysanız nedeni budur, yapamadım diye düşünmeyin 🙂
Genel olarak meyve ve sebzelerden boyayı onları suyun içinde bolca kaynatarak elde ediyoruz. Kek ve kurabiyelerde kullanacağımız zaman içerisine şeker de ilave ediyoruz. Bir tencereye kullanacağınız meyve veya sebzeleri koyuyorsunuz, yaklaşık iki katı kadar su ilave edip bir saate yakın kaynatıyorsunuz.

Yaban mersini, böğürtlen ve kırmızı lahanadan tatlı mavi renkler oluşturabilirsiniz. Ahududu, kırmızı lahana ve pancar ile kırmızı mor tonlarını yaratabilirsiniz. Portakal, limon kabukları ve havuçtan sarı ve turuncu tonlarını elde edebilirsiniz. Elbette yeşil rengini de en güzel ıspanaktan elde edebilirsiniz.
Örneğin; kırmızılı pembeli kurabiyeler için 3 orta boy pancar içe 3 yemek kaşığı şekeri kaynatıyoruz. Rengini açmak isterseniz içine biraz süt katabilirsiniz. Turuncu renk elde etmek için bir kaç havucu ve portakal kabuklarını yine bir kaç kaşık şeker ile beraber kaynatmanız gerekiyor. Hazırladığınız tüm bu karışımları bir kavanozda buzdolabında bekleterek uzun süre kullanabilirsiniz. Yapacağınız hamur işinde verdikleri renge göre ne kadar kullanacağınıza karar verebilirsiniz. Ancak genelde iki üç kaşık atmanız yeterli oluyor. Farklı meyvelerden ve çıkan sonuçlardan bir kaç örnek vermek gerekirse;

AVAKADO YAPRAĞI

Renk – orta kahverengiMalzemeler – 4-5 avokadanın derisi + 2 bardak suKaynatma Süresi – 45 dakikaÇıkan Sonuç – ¾ su bardağı orta koyulukta boya
NOT- Boya başlangıçta soluk bir kahverengi renk olacaktır ve tamamen konsantre edildiğinde sıcak, zengin bir kahverengi olacaktır.
SOĞAN KABUĞU

Renk – Sarı – TuruncuMALZEMELER – 1 su bardağı hafif sıkıştırılmış kuru soğan kabukları + 2 ¼ su bardağı suKaynatma Süresi – 20 dakikaÇıkan Sonuç – 1 fincan orta koyulukta turuncu boyaNOT – Soğan kabukları kaynadıkça giderek yarı şeffaf hale gelir. Boya ilk başta altın rengi gibi daha koyu olur bu nedenle uzun süre kaynatmıyoruz.
NAR KABUĞU

Renk- Kırmızı kahverengi ile MagentaMalzemeler – 1 büyük nar + 1½ su bardağı suKaynama Süresi – 30 dakikaÇıkan Sonuç – ½ fincan canlı renkte boyaNOT – Nar suyu başlangıçta soluk kırmızı-kahverengi olacaktır. Son boya rengi opak bir magentadır. Kabuk yapısal bütünlüğünü tamamen kaybetmeden ve gevşemeye başlamadan önce kaynatmayı bırakın.

İşte mutfağınızı bir kimya laboratuvarına dönüştürerek kolayca sağlıklı ve doğal boyalar üretebilirsiniz 🙂
Kaynak: http://www.paperslurry.com/