ESC Avrupa Dayanışma Programı Nedir ve Bir Parçası Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir? Avrupa Dayanışma Programı, eski adıyla Avrupa Gönüllülük Hizmeti 18-30 yaş aralığında bulunan herkesin katılabileceği bir gönüllülük odaklı programdır.
BÜTÜN MASRAFLAR AVRUPA DAYANIŞMA VAKFI TARAFINDAN KARŞILANIYOR
Toplamda 14 ay yapma hakkınız bulunur, 2 ay kısa gönüllülük ve 12 ay da uzun gönüllülük olarak ikiye ayrılır. Konaklamanız, yeme-içmeniz, cep harçlığınız, vize ve bir miktara kadar da seyahat masraflarınız karşılanır. Öğrenciyken, işiniz varken, mezunken ve herhangi bir dil bilmeden de başvurabilirsiniz. Fakat görüşmeler yazışmalar için az da olsa İngilizce gerekiyor..

Avrupa Birliği ülkelerinin dahil olduğu bu programda Türkiye gibi birkaç istisna ülke de yer alır.
Bu maceraya başlamak için, öncelikle kendinize ait program süresini ve sonrasını kapsayan bir pasaporta ihtiyacınız var. Eğer pasaportunuz varsa, bir sonraki yapmanız gereken adım Europass CV’nizi hazırlamaktır.
Bunu https://europa.eu/europass/en sayfasından üye olarak hazırlayabilirsiniz, ancak unutmayın ki CV’niz İngilizce olmak zorundadır. CV’niz de hallolduğuna göre, sonraki adım proje aramaya başlamak olacaktır. Bunu yapabileceğiniz en iyi kaynak ESC’nin resmi web sitesi olan https://youth.europa.eu/solidarity_en ‘dır.

Bir diğer kaynak ise, Facebook’taki ESC grupları ve YGDA gibi destekleyen kuruluşların websiteleridir.  Bunları facebook da bulabilirsiniz.
Projelerin bir çok konusu var. Mesela yaşlı bakımı da var, web tasarım da. Mutlaka kendinize göre bir şey bulabilirsiniz.
AVRUPA GÖNÜLLÜLÜK PROJELERİ
Projelere ev sahipliği yapan kuruluşlara Ev Sahibi Kuruluş, yani Receiving Organization denir. Size gönüllülük görevini veren ve başvurduğunuz kuruluşlardır. Bu projelere başvururken onlara göndermeniz gereken iki ana belge vardır, birisi Europass CV’niz, bir diğeri ise motivasyon mektubunuzdur.

Her kuruluşun özelliği ve proje amacı farklı olacağı için, motivasyon mektubunuzu ingilizce dilinde ve o projeye özel olarak yazmanız gerekmektedir. Verdiğiniz özen ve dikkat bile seçilmenizde rol oynayacak.
Bu süreçte ilk başvurduğunuz projeye kabul edilmeyeceğiniz gibi, edilme ihtimaliniz de vardır. Bu yüzden istediğiniz projeden kabul alana kadar projelere başvurun, umudunuzu kaybetmeyin.

ASLA VAZGEÇMEYİN SİZE UYGUN HER PROJEYE BAŞVURUN
Projelere başvururken Destekleyen Kuruluş adı verilen ve Supporting Organization olarak da bilinen kurumlardan biriyle anlaşmanız gerekebilir. Bazıları bunu projeden kabul aldıktan önce ya da sonra yapıyor, ama öncesinden yapmak çok daha sağlıklı.
Yine projelere başvurduğunuz siteden destekleyen kuruluş bölümünden Türk kuruluşların iletişim bilgilerini bulabilir ve onlara size projelerde desteklemeleri için mail atabilirsiniz.
Başvuru sürecinden sonra bir kurum sizi kabul etti diyelim, bunu size telefon numaranızdan arayarak ya da mail adresinize mail atarak bildirirler. Kurumdan kuruma değişir ancak sonrasında sizle bir Skype görüşmesi için tarih belirleyebilirler. Bu görüşmede kendinizi tanıtmanızı ve projeyle ilgilenme nedeninizi söylemenizi isteyebilirler. Eğer bu görüşmeden sonra da kabul edildiyseniz, tebrikler! Artık geriye Ev Sahibi Kuruluşa Destekleyen Kuruluşunuzun bilgilerini göndermek kaldı.

– Sade
Bu iki kuruluş aralarında sizin de dahil olduğunuz Gönüllülük Anlaşması adı verilen bir anlaşma imzalarlar. Bu anlaşma projenin kurum tarafından karşılanan yeme-içme, konaklama, seyahat masrafı, cep harçlığı, oturma izni, vize, izin günleri gibi detaylarını kapsar.
Eğer üç taraf ta anlaşmadan memnunsa, Ev Sahibi kuruluş size sigorta yapar ve poliçeyi size gönderir. Sonrasında ise sizin emek vermeniz gereken nokta gelir, vize başvurusunda bulunmak.
Size gönderilen tüm belgeleri ve gideceğiniz ülkeden istenilen tüm belgeleri düzenli ve eksiksiz topladığınız sürece burada da bir sıkıntı çıkmayacak.
VİZE VE RESMİ İŞLEMLER SİZİ YORABİLİR VAZGEÇMEYİN
Vize çıkmadan önce uçak biletinizi randevulu şekilde alabilirsiniz, sonrasında vizeniz çıktıktan sonra alacağınız uçak biletini Ev Sahibi kuruluş karşılayacaktır. Karşılanan miktar kilometre hesabıyla ödenir, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Bazı kuruluşlar sizin yerinize bilet alabilirken, bazen de kendiniz bilet alıp faturasını onlara verebilirsiniz. Uçak biletinizi de aldıktan sonra ayrılış öncesi bir eğitim almanız gerekmekte. Bunu Gönderen Kuruluşunuz ayarlayıp sizinle iletişime geçecek.
Proje alanına ulaştığınızda proje ortasında ve sonunda bir seminere katılmanız beklenebilir, bunun da bilgileri size sonradan ulaştırılacak.

Peki tam olarak projede kapsanan şeyler nelerdir?
Önceden de bahsettiğim gibi, Seyahat Masraflarınız bir noktaya kadar karşılanır. Youth Portal’ında bulunan hesaplayıcıyla kilometreyi ve alacağınız miktarı hesaplayabilirsiniz. Ancak bu miktar çoğunlukla yeter, bir endişeniz olmasın.
Konaklama da genellikle Ev Sahibi Kuruluşun sahip olduğu bir dairede diğer gönüllülerle birlikte ya da ayrı kullandığınız odalar olarak verilir. Proje detayları açıklanırken bunun hakkında da bilgi verilecek.
Yemek masrafları için ise her ülkenin  farklı ödemesi vardır.  Bazı yerlerde size para olarak verilirken bazı yerlerde de öğün olarak verilebilir. Cep harçlığınız da yemek masrafları gibi ülkeden ülkeye ve şehirden şehre değişirken, genellikle günlük 3-6 euro arasında. Çok düşük olduğunu biliyorum ama kalacak yer yemek ve tüm masrafların onlar tarafından karşılandığını unutmayın.
Sigorta ve Vize de proje tarafından karşılanır, ancak vizeye ihtiyacınız olduğundan ve bunun karşılanması gerektiğinden bahsetmeyi unutmayın. Ulaşım masrafları da değişken.  Bazı projeler otobüs kartı ya da para verebilir, Bazıları bisiklet  veriyor.
Yurt dışı çıkış harcı olan 145 lirayı da belirtirseniz ödeyebilirler! Bu sayede neredeyse cebinizden hiç para çıkmadan projeye dahil olmuş olursunuz.