Quilling, ilginç tasarımlar yaratmak için yuvarlanmış, şekillendirilmiş ve bir araya getirilmiş kağıt, kumaş, cam hatta fondan şeritlerin kullanılmasını içeren bir sanat türü. Ancak şimdilerde genellikle malzeme olarak genellikle kağıt kullanılmış örnekleri görebilirsiniz. Bu sanatın ismini, ilk defa uygulayanların kağıdı kıvırmak için kuş tüyü kullanmaları sebebiyle ‘quil!den aldığı düşünülüyor. Eskiden zaman zaman ‘filigree’ adıyla da kullanılan bu sanat türü ince gümüş ve altın tellerin kıvrılarak birbirlerine tutturulmasıyla hazırlanan süs eşyaları ve takıların yapımında kullanılıyormuş.
Quilling Sanatı Nasıl Ortaya Çıktı?
Evet bu sanat dalı yüzyıllar öncesinden günümüze gelmiş. Rönesans döneminde, rahipler ve rahibeler kitap imalatı sırasında kesilmiş olan altın yaldızlı kağıt kalıntılarını kıvırarak pahalı olan altın telkarilere alternatif olarak dini resimlerini süslemek amacıyla kullanmaya başlamışlar. Quilling daha sonra İngiltere’de 18. ve 19. yüzyıl genç kadınlarında, çay takımları ve mobilya parçalarını kağıt telkari olarak süsleyecek bir eğlence haline gelmiş. Daha sonraları bu uygulama Atlantik sınırlarını diğer milletler arasında da yaygınlaşmış., Mum apliklerinden, tepsilere kadar süs eşyalarının bir çoğunda kullanılmaya başlanmış.
Dünyada son 20 yılda canlanmaya başlayan bu sanat Türkiye’de ise geçen birkaç yıl içerisinde keşfedilmiştir. “Quilling” sanatı bugün Anadolu’da özellikle Midyat’da görülen “Telkari” ile benzerlik taşımaktadır. Ancak telkaride kullanılan gümüş ve altın gibi madenler pahalı olduğu için kağıdın bulunması ve gelişmesi ile gümüş ve altının yerini almıştır.
İlk bakışta örnekler bu sanatın zor olduğunu düşündürüyor fakat sanıldığı kadar zor değil, merak etmeyin. Eğer biraz sabırlıysanız veya sabrınızı sınamayı düşünüyorsanız bu sanat dalı tam size göre 🙂 Üzeri süslemeye uygun olarak alacağınız veya evinizde bulunan herhangi bir süs eşyasını harika bir tasarıma dönüştürebilirsiniz. Daha önce paper mache sanatını anlattığımız yazımızdan da yararlanarak evinizin dekorasyonunu sadece atık kağıtlardan yararlanarak tamamlayabilirsiniz. Hatta kağıt tutkusu yazımızda kullanacağınız kağıtları bile kendiniz yapmayı öğrenebilirsiniz. 🙂 Quilling ile ilgili kullanacağınız malzemeleri ve nasıl uygulayacağınızı, örnek modeller ile birlikte anlatacağız. Geriye bir tek sabır ve yaratıcılık kalıyor.
Quilling (kağıt kıvırma sanatı) için ihtiyacınız olan malzemeler;
Quilling Kağıdı yani renkli quilling kağıt şeritler. Bunlar 3mm, 5mm, 8mm 10mm ve daha farklı kalınlıkta özel üretim quilling kağıtlarından oluşuyor. Ancak kağıtlarınızı aynı boyda olmak şartıyla kendiniz de kesebilirsiniz.
Değişik kalınlıklarda tahta çubuklar. Dolanan parçaların ortasında daha büyük delik istendiğinde kullanılan yuvarlak tahta çubuklardır. Çok sık kullanılmaz.
Quilling Aleti yani kağıt kıvırma aleti (quilling kağıt bükücü)
Quilling daire şablon cetveli yani yaptığınız quilling modüllerinin boyutlarını ölçmenize yarayan şablon cetvel. Ya da evde bulacağınız farklı boyutlarda şişe kapağı vs. gibi daire şablonlar olabilir.
Quilling cımbızı yani quilling modüllerini yaparken küçük parçaları tutmak ve yerleştirmek için kullanacağımız bir cımbız.
Makas, maket bıçağı.
Kağıt tutkalı.
Quilling tezgahı olarak kullanabileceğiniz, işi daha rahat yapabilmeniz için düz bir zemin.
Kürdan ya da bambu şiş çubukları.
Not: Quilling malzemelerinin fiyatları gayet uygun, hobi marketlerinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Kağıt şeritleri kendiniz kesmek istiyorsanız boy ve ölçülerinde kılavuzluk etmesi için ilk seferde hazır quilling kağıtları alabilirsiniz.
Quilling Sarma Teknikleri Uygulanışı
1.AdımKağıtların Kesimi
Quilling sıklıkla 3 mm genişliğinde kağıt şeritleriyle yapılır. Yeni başlayanlar, 6 mm genişliğinde şeritlerin kullanımı daha kolaydır. Çocukların uygulaması için12-25 mm genişlikte şeritler kullanılabilir. En az yirmi veya daha fazla şerit kesebilmek için makas veya maket bıçağı kullanmanız gerekiyor.
2.AdımKağıtlı Sarma
Otuzdan fazla temel kıvırma tekniği vardır. Bu şekillerin çoğu basit bir kapalı sarım tekniğine dayanıyor. Bu projede, aşağıdaki bu 12 şeklin nasıl yapılacağını öğreneceksiniz.
Bir bobin sarmak için, yuvarlak bir kürdan ve bir kağıt şeridine ihtiyacınız olacak.
Baş ve işaret parmağınızı nemlendirin. Kağıt şeridinin üst kısmını işaret parmağına yaslayın.
Şeridin üst kısmına yakın kürdan koyun. Başparmağınız ile kağıdı kürdana geçirin. Bu bobini başlatacaktır.
Kürdan hareket ettirmeden kağıdı sarmak için başparmak ve işaret parmağını kullanın.Kağıt tamamen sarıldığında dikkatlice kürdanı kaydırın.
3. AdımSarılan Kağıtları Boyutlandırma ve Tutkallama
Not: Açık bobin sarma tekniklerinden birini yapıyorsanız bu adımı atlayın. (kalp, V veya S)
Yapışkan bobinleri koymak için bir balmumu kağıdı serin. Kurumuş olan beyaz bir yapıştırıcı kullanın ve bobinin kuyruk ucunun iç kısmına bir kürdan ile hafif bir kompres uygulayın. Bobini gevşek tutun ve istenen ebatta genişlemesine izin verin. Ardından yapıştırılmış noktaya bobine doğru bastırın ve birkaç saniye basılı tutun.
Rulolarınızı yuvarlak şablon cetveli yardımıyla daha kolay boyutlandırılabilirsiniz. Ya da halka şeklindeki her şey işe yarayabilir – pullar, perde halkaları, küçük şişe kapakları, vb. Dört tane kürdanı şekildeki gibi çerçeve yaparak da kolayca boyutlandırma yapabilirsiniz.
4. AdımRuloları Şekillendirme
Yaprak şekli oluşturmak için ruloları sıkıştırmak gerekiyor.Temel hazırlama şekillerinin her biri sarım ile başlar; daha sonra boyutlandırılırlar ve bazılarını da yapıştırmak gerekir. Sıkıştırma ve kıvırma, basit kapalı bobinlerdeki diğer şekilleri oluşturmak için kullanılır. Yapmak istediğiniz bir projeye başlamadan önce, resimde gördüğünüz her şekli uygulamaya çalışın.
5. AdımKaydırma Tekniği
Kaydırma şekillerinin her biri bir veya daha fazla sargıyla başlar. Şekilleri oluşturmak için sıkıştırma ve kıvırma tekniği kullanılır. Aşağıdaki şekilleri uygulamaya çalışın, biraz denedikten sonra düzgün bir şekilde yapabilirsiniz ve sonra projenize başlayabilirsiniz.
Kalp Şekli
Kağıt şeridini ortasından sıkıştırın. Her iki ucunu ortaya doğru sarın. Sardığınız bobinler ayrılmaya bırakılır ve genellikle yapıştırılmaz. Ya da bobinlerin buluştuğu yerlerden yapıştırılabilir.
V Kaydırma
Kağıt şeridini ortadan sıkıştırın. Her iki ucunu v noktasının dışına doğru sarın. V’nin ortasını yapıştırarak kapalı V kaydırması da yapılabilir.
S Kaydırma
Kağıt şeridinin bir ucunu merkezin hemen gerisine sarın. Şeridi bırakın ve çevirin. Diğer ucunu da aynı şekilde merkezin dışına doğru sarın ve serbest bırakın.
V Şekli
Çok kısa bir kağıt şeridini yarıya katlayın. Uçları katlamadan uzaklaştırın.
6. AdımSardığımız Ruloları Kullanma
Artık bir resim oluşturmak ve süslemeler yapmak için çok çeşitli figürleriniz var. Her birini dilediğiniz gibi bir araya getirip figürler oluşturabilirsiniz. Kombinasyonlar için olanaklar sınırsız, yaratıcılığınızı bu noktada devreye sokmanız gerekiyor 🙂
7. AdımKullanmak İstediğiniz Desenini Seçin
Her desen, gerekli kağıt şeritlerinin genişliğini, uzunluğunu ve rengini, kullanılan şekilleri ve desenin dış hatlarını listeliyor. Kaynak ingilizce yalnız kolay çözebileceğiniz kelimeler. Şekilleri hazırlayın ve tasarımı resimde gösterilen şekilde monte edin. Bu projeler, sardığınız ruloları nasıl kullanılacağınıza dair basit bazı örnekler. Bu projeleri tamamladıktan sonra, kendi fikir ve tasarımlarınızı bulabilirsiniz. Üç boyutlu şekil ve minyatürler oluşturmak için de Quilling sanatını kullanılabilirsiniz. Takı tasarımları yapabilirsiniz. Quilling’in kullanım alanı yaratıcılığınıza bakıyor yani sonsuz!
İpucu: Renkli kağıdınız yoksa, tasarımı tamamlandıktan sonra rulolara üstten boyayarak renk verebilirsiniz.
Deneyecek olanlara kolaylıklar diliyoruz 🙂