Şimdi gelin makromede kullanılan ip türlerine bakalım. 
Artık direkt olarak tuhafiyeye gidip makrome ipi istiyorum dediğinizde zaten oradaki kişiler de size yardımcı olacaktır. Ancak çalışmalarınızı biraz daha özelleştirmek istiyorsanız farklı tercihlerinizin de olduğunu belirtmek için ip türlerinden bahsetmek istedik. 
Makromede polyester, tarama(koton), jüt/çuval ve sömek ipleri kullanılabilir. 
 
Sömek ipi, örneğin 4mm pamuklu/koton, 2 burgu/büküm ipler normalde makrome ipi değildir. Normal kullanım alanı sucukları asmak içindir. Ancak makrome çalışmalarında da kullanılabilir ve oldukça güzel sonuçlar da elde edersiniz. Perde süsleri yaparken, çantalarınızı yaparken kullanabileceğiniz oldukça güzel ve sağlam iplerdir. Bu ipin ucunu tarayıp açtıktan sonra püskül halinde de kullanabilirsiniz. Eğer ütülerseniz püskülleriniz düz olacak ve daha güzel duracaktır. 
Tarama ipi ile de ütülemeye gerek kalmadan da oldukça düz şekilde püskül oluşturabilirsiniz. 
Ayrıca iplerin milimetrelerine göre de işlerinizi farklılaştırabilirsiniz. Örneğin 4mm bir ip ile 2mm bir ip aslında aynı iplerden oluşmuş bir ip bütünüdür. Mesela 4mm olan ipte 15 civarında ipin birleşmesiyle oluşurken 2mm olan ipte 8 civarında ipin birleşmesi ile oluşmuştur. Cinsleri aynı ancak sadece milimetreleri farklıdır. 
Hangi makrome çalışmalarında hangi ipleri kullanmak daha uygun olur? 
Örneğin sömek ipi anahtarlık yapımında kullanılabilir ya da perde süsü hazırlarken. Ayrıca daha büyük işleri de yapabilirsiniz. Oldukça sağlam ipler olduklarından perdeler, çantalar, ev dekorasyonu ürünleri, ayna süsleri gibi aklınıza gelecek her şey yapılabilir. 
Daha ince iplerle de daha minik ve hafif işler yapılabilir. Örneğin kolye süsü, daha detaylı bir anahtarlık gibi küçük işler için de daha ince ipler ideal olacaktır. 
Yaprak şekilleri için ve püsküllü işleriniz için ise kullanılabilecek en güzel ip türü tarama ipidir. Tarama ipleri örgüde burgu/büküm ipler gibi sağlam ve kalıp gibi durmasa da püskül konusunda daha iyiler.
 
Makrome çalışmaları için ipin uzunluğu nasıl hesaplanır?
Bu ölçüler yapacağınız desen ve düğümlerle ayrıca yapacağınız işin büyüklüğüyle orantılı olarak değişecektir. Tam olarak bir sayı vermek oldukça zor çünkü bir düğümü atarken kullandığınız ipin boyutunu aklınızda tutup buna göre göz kararı olarak ipinizi hesaplayabilirsiniz. 
İlk düğüm ve desen çalışmanızdan önce ipinizden bir kısım keserek boyunu ölçüp sonrasında da bu kestiğiniz ip ile düğüm ve desen çalışmanızı yaparsanız ortalama olarak bir ölçü elde etmiş olursunuz. 
 
Makromede hangi çeşit düğümler vardır? 
İlk olarak başlangıç için başlangıç düğümü vardır ve ters başlangıç düğümü de kullanılabilir. En temel düğümlerden bir tanesi kare düğümdür. İnternette Youtube’da ve Pinterest’te nasıl yapıldığına dair video ve görseller bulabilirsiniz. Ayrıca kare düğüm tekniklerinde çapraz kare düğüm de vardır. Bunun için diyelim ki yan yana 6 başlangıç düğümüyle 3 tane kare düğümü elde ettikten sonra tamamını birbirine düğümleyerek çapraz kare düğüm oluşturulur. 
Burgu şerit düğümü ile de karenin tek taraflı yapılmış halini oluşturmuş olursunuz. Devam ederken göreceksiniz ki düğümünüz burulmaya devam eder ve dna gibi sarmal bir şekil alır. 
Yatay sarma düğüm tekniği ile de yatay olarak tek bir sırada düğümler atarak şekil oluşturmaya başlarsınız. Sıranın sonuna geldiğinizde alt sıraya geçmek için ters yöne doğru düğüm atarak devam edersiniz. 
Verev sarma düğüm ise yatay sarma ile neredeyse aynı şekilde yapılıyor. Bundaki fark ise tek ip ile 2 düğüm atarak yapmış oluyorsunuz. Böylece desen daha zikzak gibi görünüyor. 
Fiyonklu kare düğüm de oldukça basit ve sevimli bir model oluşturur. İlk olarak kare düğüm oluşturup biraz daha boşluk bırakarak istediğiniz kadar kare düğüm yaptıktan sonra alttaki ipleri tutup düğümlerinizi yukarı ittiğinizde arada kalan boşluklar fiyonk şekli oluşturuyor.
Ponpon yapmak için de birkaç tane kare düğüm oluşturduktan sonra ortadaki iki ipinizin ucunu başlangıç düğümü ile ilk kare düğümünüzün arasından geçirip tamamen çekip elde edebilirsiniz. Sabitlemek için de geçirdikten sonra tekrar kare düğüm atabilirsiniz. 
 
Makrome ile neler yapılabilir? 
Yazıda da pek çok değindiğimiz üzere perde yapabilirsiniz, anahtarlık yapabilirsiniz, çanta, duvar dekorasyonu, kapı süsleri, ayna süsleri, telefon kılıfları gibi pek çok şey yapabilirsiniz. Tamamen size ve tercihlerinize kalmış. 
Umarız bu yazı makrome yolculuğunuzda size yardımcı olur ve makromeye başlamanız için ilham verir 🙂